Wonen doe je ‘op Zonhove’. Met vijf tot acht cliënten in een groep, in knusse woningen. Elke cliënt moet zich met de juiste ondersteuning op z’n plek voelen. Er zijn kindergroepen en woningen waar alleen jongeren of volwassenen wonen. Sommige groepen zijn gemengd, andere gespecialiseerd in autisme, niet aangeboren hersenletsel (NAH) of ­epilepsie. Extra kwetsbare kinderen en volwassenen krijgen in speciale woningen intensieve zorg. Zonhove heeft ook een Logeerhuis voor kortdurend verblijf.

Wijk in een dorp
In ‘de wijk’ Zonhove wonen ongeveer 160 cliënten,  midden in het dorp Son en Breugel. Dat maakt het tot een unieke woonplek. Beschermd, maar toch vrij. Heel eigen, maar met een open blik naar buiten. Ruim opgezet, met veel groen en water. De inwoners van Son en Breugel fietsen over het terrein en laten er hun hondje uit. Schooljeugd loopt via Zonhove naar huis. Het is ‘gewoon’. Andersom is dat ook zo. In het centrum van Son en Breugel kijkt niemand vreemd op van de vele rolstoelgebruikers. Zonhove hoort bij hun dorp, ze zijn niet anders gewend. Winkels zijn goed toegankelijk en ingesteld op klanten die soms om wat meer rust en tijd vragen. Heel gewoon, en juist dat maakt Zonhove zo bijzonder.

Zonhove hoort bij Son.
Het zou juist raar zijn als het er niet was. De jeugd groeit ermee op en de mensen hier kijken niet snel om als ze iemand in rolstoel voorbij zien komen. Je komt immers overal cliënten tegen, van het Kruitvat tot in de Jumbo.

Eigen keuzes
Op Zonhove woon je met veel mensen bij elkaar. Er is altijd wel iemand in de buurt en dat kan heel gezellig zijn. Cliënten leren van elkaar en kunnen samen iets ondernemen. Maar iedereen maakt zijn eigen keuzes. Je bepaalt zelf of je meedoet aan activiteiten en hoe je je vrijetijd invult.

Veilig en vrij
Het terrein van Zonhove is rolstoelvriendelijk. Geen stoepen, maar brede straten. En altijd een helpende hand in de buurt. Vanuit de woningen is alles makkelijk bereikbaar. Zo houd je energie over voor andere dingen. Cliënten rijden zelf of met begeleiding naar school, dagactiviteiten, lunchroom, zwembad en recreatie. Maar ook naar het dorpshart. Gaan en staan waar je wilt in een beschermde omgeving én midden in de samenleving. Dat geeft een veilig en toch vrij gevoel.