Bij een scholing hoort ook huiswerk. Zo ook bij de scholing empowerment. De cliënten en begeleiders zijn fanatiek aan de slag gegaan met dit huiswerk. Dit bedoel ik overigens zonder sarcasme. Want fanatiek zijn ze, de cliënten en begeleiders. En natuurlijk wordt dit huiswerk ook besproken.

Eén van de cliënten had zichzelf tot doel gesteld om aan zijn vader aan te geven dat hij soms iets zelf wil regelen, iets wat vader al jaren voor hem doet.

‘Wat een doel! Super! Het komen tot het punt dat je dit als doel stelt voor jezelf! Ik moet streng zijn: Elly, rustig nu.’

De cliënt wil namelijk nog vertellen hoe hij aan dit doel heeft gewerkt. En ja hoor. Het is hem gelukt! HIJ is het gesprek met zijn vader aan gegaan, heeft de stap durven nemen. Hij geeft aan dat hij hulp heeft gevraagd voor de dingen die hij niet kan, maar het gesprek heeft hij ZELF gevoerd. En met wat voor resultaat!

Een mooi resultaat. Maar het mooiste resultaat zit daar tijdens de scholing bij elkaar. De glimmende trots van de cliënt! Fantastisch. De begeleider die precies dat heeft gedaan om de cliënt ruimte te geven en de regie zelf te pakken. Glimmende trots bij de begeleider.

Tja, en ik, ook ik glim. Ik ben trots op de cliënt die zoveel moed heeft gehad, ik ben trots op de begeleider die naar zichzelf durfde te kijken en ..ja ik durf het te zeggen .. ik ben trots op mezelf, op dit resultaat dat bereikt is met een scholing die ik mee heb ontwikkeld.

Empowerment. Misschien heb je al eens van dit begrip gehoord? Ik houd me bezig met het ontwikkelingen van de methode empowerment. In je kracht staan, weerbaar zijn, daar gaat het om. De methode ontwikkelt zich door te doen en door de feedback van cliënten en begeleiders.

Inmiddels heb ik samen met experts een scholing ontwikkeld. Empowerment, samen leren. Deze scholing geven we aan cliënten samen met hun begeleider. Erg leuk om te doen en vooral ook om te zien dat er veel van elkaar geleerd wordt.