SWZ doet mee aan het Bright-onderzoek dat wordt uitgevoerd door Middin in samenwerking met het Erasmus Universitair Medisch Centrum en Technische Universiteit Eindhoven.Uit eerder onderzoek blijkt dat ouderen met een verstandelijke beperking vaak slaapproblemen hebben. Het Bright-onderzoek kijkt waarom ouderen met een verstandelijke beperking slecht slapen en onderzoekt de mogelijkheden om de slaapproblemen te verminderen. Op deze manier draagt het Bright-onderzoek bij aan de kwaliteit van de zorg voor de cliënten. Te weinig slaap en slaapproblemen kunnen gezondheids- en klachten van somberheid veroorzaken.
Slaapproblemen worden mogelijk veroorzaakt door een tekort aan daglicht. Bright-2 onderzoekt aan hoeveel licht cliënten op VG-locaties worden blootgesteld. Cliënten zullen voor Bright-2 gedurende 10 dagen de lichtcel aan de ketting en de Actiwatch (soort horloge dat slaap-waakritme meet) dragen. Bright-2 loopt van oktober 2015 tot en met maart 2016. Bright-2 zal worden uitgevoerd bij verschillende VG-ouderen woningen van SWZ Zonhove.

Resultaten van Bright-2 worden gebruikt in de volgende fasen van Bright.  Dan zal onderzocht worden hoe de slaap van VG-ouderen kan worden verbeterd.

Heb je ideeën voor, of vragen over het Bright-onderzoek, neem dan contact op met Mylène Böhmer, psycholoog en onderzoeker, op telefoonnummer 06 122 34 132 of via m.bohmer@middin.nl