Eerder deze week heeft leverancier Nedap bekendgemaakt dat er digitaal is ingebroken in hun systeem Caren. Daardoor zijn tienduizenden bestanden van verschillende zorgorganisaties gedownload en mogelijk bekeken. Ook SWZ zorg werkt met Caren. Onze cliënten en vertegenwoordigers kunnen via Caren hun zorgdossier bekijken.

Om welke cliënten gaat het?

In eerste instantie leek het niet om bestanden van cliënten van SWZ zorg te gaan. Vrijdagmiddag 28 oktober heeft Nedap aan SWZ zorg laten weten dat toch ook cliënten van SWZ zorg zijn gehackt. Wij zijn nu met Nedap aan het uitzoeken van welke cliënten de persoonlijke bestanden zijn gedownload. Deze cliënten en vertegenwoordigers ontvangen, zodra wij weten wie het betreft een e-mail van ons. Cliënten en vertegenwoordigers die eind volgende week geen e-mail hebben ontvangen, kunnen ervan uitgaan dat het niet om hun dossier gaat.

Politieonderzoek
Nedap heeft aangifte gedaan bij de politie en er is al snel een verdachte gearresteerd. Bij de verdachte thuis zijn computers en usb-sticks gevonden waar de bestanden op staan. Er wordt onderzocht of de verdachte de bestanden heeft verspreid of alleen heeft gedownload. Nedap geeft aan dat er nu geen redenen zijn om te vermoeden dat de bestanden verspreid zijn. Het politieonderzoek hiernaar is echter nog niet afgerond.

Ook SWZ heeft vanmiddag aangifte gedaan bij de politie.

AVG
De bescherming van persoonlijke gegevens staat bij SWZ zorg hoog in het vaandel. Wij werken dan ook alleen samen met betrouwbare partijen volgens de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). We betreuren daarom voor alle betrokkenen dat dit gebeurd is. De Functionaris Gegevensbescherming van SWZ zorg heeft dit incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld.

Vragen?
Antwoorden op de meest gestelde vragen kun je hier vinden.

Heb je andere vragen, stel die dan via e-mail aan Gegevensbescherming SWZ:  Gegevensbescherming@swzzorg.nl