Sterker worden, opkomen voor jezelf en de eigen regie nemen over je leven.

Cliënten van Zonhove en de Heriklaan hebben daar regelmatig steun voor nodig. Het project empowerment draait allemaal om deze ondersteuning. Op dit moment worden Martino Claassen, Mandy Swinkels en Robert van den Dijssel geschoold tot maatje.

Zij kunnen na de scholing anderen ondersteunen als dat nodig is. Want wie kan er niet zo nu en dan een maatje gebruiken die jou advies geeft als je het zelf even niet meer weet.

In de scholing gebruiken we vooral rollenspellen om te leren luisteren en kijken en hoe je advies kunt geven. Wat zie je allemaal gebeuren, wat hoor je? Welk advies helpt en welk advies niet? Eén rollenspel ging over een woning waar buikgriep heerst en iedereen tegelijk naar de wc moet. Als je net naar de wc bent geweest, maar je merkt dat je echt weer moet… maar alle anderen willen ook geholpen worden. Hoe kun je dan sterker worden en de regie nemen?

Martino, Mandy en Robert hadden heel veel ideeën. Het belangrijkste daarin was dat je respect hebt voor medecliënten en medewerkers. Maar ook dat je door mag zetten en aangeven dat het geen smoesje is dat je alweer naar de wc moet. We ontdekten dat je als cliënt vaak sorry zegt als je alweer naar de wc moet, maar dat dat eigenlijk helemaal niet hoeft.

Er wordt ook wel eens een advies bedacht dat minder goed werkt. Daarvoor leren de maatjes om goed te kijken en luisteren naar de reactie van de hulpvrager: is iemand daar nou echt mee geholpen? Dit laatste blijkt best moeilijk en daarom worden de maatjes ondersteund door begeleiders. Martino door Francien van Ravenstein, Robert door Sybille Swinkels en Mandy door Jannita Kanters. In deze column houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen van empowerment. Inmiddels zijn de eerste contacten gelegd om zich voor te stellen aan bewoners van Zonhove en de Heriklaan. Dus wie weet maken jullie binnenkort wel kennis met Martino, Robert of Mandy als maatje om sterker te worden.