Film ‘Dit is ons leven’, drie gezinslevens van ernstig meervoudig beperkte kinderen in beeld
Op zondag 15 januari aanstaande gaat de film ‘Dit is ons leven’ in première, in het CliniClowns College in Amersfoort. Een film over het leven van drie gezinnen met een ernstig meervoudig beperkt kind. Met deze film wil de BOSK, vereniging van mensen met een meervoudig complexe handicap, informeren, maar ook inspireren en tonen dat het gezinsleven met een ernstig meervoudig beperkt kind uit veel meer bestaat dan alleen zorg. Vanaf maandag 16 januari is de film ook online te bekijken op www.bosk.nl/ditisonsleven.
Wij hebben Bento (8 jaar), Eva (24 jaar) en Luuk (5 jaar) en hun gezinnen gefilmd. Deze drie gezinnen nemen de kijker mee in hun levens. We filmen mooie momenten tussen ouder en kind, momenten van ontspanning, naast de zorg die deze kinderen nodig hebben, en de zorgen die de ouders hebben. Als BOSK vinden we het belangrijk dat de buitenwereld ziet dat er juist in deze gezinnen naast alle zorgen ook leuke momenten zijn, en dat ze ook gewoon een gezin zijn. En hopelijk bereiken we nog een groter doel, namelijk dat er door de film meer begrip van naasten voor al deze gezinnen ontstaat.
Grote belangstelling voor première Vanwege de vele aanmeldingen voor de film hebben we besloten niet één, maar twee filmrondes van deze première in te plannen, om op die manier zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ook ernstig meervoudig beperkte kinderen zijn van harte welkom tijdens deze première; voor de aanwezige kinderen is er een CliniClowns voorstelling geregeld.
Na de première, vanaf 16 januari, is het voor iedereen mogelijk de film te bekijken op onze website www.bosk.nl/ditisonsleven. Hier is ook verdere informatie te vinden over de film.
Voor ouders én studenten Deze film is gemaakt voor alle ouders van een ernstig meervoudig beperkt kind, en voor hun familie, vrienden en kennissen. Daarnaast zal de film ook gebruikt gaan worden in lesprogramma’s voor studenten van de zorgopleidingen en sociale opleidingen, zodat ook zij inzicht krijgen in de thuissituatie van deze gezinnen. Mieke Cardol, lector Disability Studies van Hogeschool Rotterdam, is om die reden ook bij de totstandkoming van de film betrokken geweest, zij draagt zorg voor de uitrol van de film op diverse opleidingen van Hogeschool Rotterdam. Uiteraard is het ook voor andere geïnteresseerde opleidingen mogelijk de film op te nemen in het lesprogramma.
Ervaringsdeskundigheid ‘Dit is ons leven’ is een film voor ouders van ouders. Dat houdt in dat de BOSK de waardevolle input van ervaringsdeskundigen heeft meegenomen. Om die reden zijn daarom moeders van een ernstig meervoudig beperkt kind, een zus en mantelzorgster nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen van deze film.
Meervoudig Ondersteund Deze film versterkt een ander BOSK project; Meervoudig Ondersteund, waarin we ons richten op ouders van een jong ernstig meervoudig beperkt kind, www.bosk.nl/meervoudigondersteund. Voor dit project zijn filmpjes en checklists ontwikkeld, en is er een mogelijkheid voor ouders om andere ouders te benaderen. Ook is er voor elk van de negen thema・s van Meervoudig Ondersteund veel informatie te vinden.
‘Dit is ons leven’ is mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra, Stichting Dioraphte, Kinderrevalidatie Fonds Adriaanstichting en Zilveren Kruis.