Zora-robot

ZORA staat voor “Zorg Ouderen Revalidatie en Animatie” en is de eerste humanoïde robot ter wereld die effectief bij mensen wordt ingezet. De robot bevat tal van toepassingen en wordt vandaag hoofdzakelijk gebruikt voor revalidatie, animatie, afleiding, communicatie, dwaalgedrag, reminiscentie en het vergemakkelijken van sociaal contact bij eenzaamheid. Sinds de start van het project zijn ondertussen meer dan 100 zora’s actief in woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen voor bijzonder onderwijs in België, Nederland en Frankrijk. Belangrijk is dat de robot geen mensen vervangt, maar een aanvulling wordt ter ondersteuning van therapeuten en verzorgend personeel. Momenteel zijn er verschillende zora’s actief binnen de gehandicaptenzorg. Hier wordt ze ingezet voor allerhande toepassingen zoals foutloos leren, ADL trainingen (bv ochtendritueel met Zora), revalidatie & bewegen, communicatie, animatie, braintraining, etc. Binnen deze doelgroep wordt Zora hoofdzakelijk toegepast op maat van de cliënt. Kijk en ontdek wat deze unieke robot kan betekenen voor cliënten met (E)MB.

VITA-ruimte

Middels simulatie apparatuur bewegen. Dat kan in de VITA ruimte. Vanaf heden is er voor alle cliënten een extra mogelijkheid om op een leuke en ontspannende of inspannende manier te bewegen. Er staat een lounge-bed waar je op kunt liggen, een paardstoel waar je op kunt zitten en een rolstoelplatform waar je met je rolstoel op kunt staan. Dit bed, stoel, en platform is geschakeld aan een groot beeldscherm en computer. Middels het bedieningspaneel kun je een filmpje uitkiezen dat wordt afgespeeld op de TV. Voorbeelden zijn: een filmpje over paardrijden, motorrijden, skiën, dansen etc. De beweging die je ziet op het beeldscherm voel je dan daadwerkelijk vanaf het bed, de stoel of het platform. Ieder filmpje duurt ongeveer 20 minuten.

Het Vivago zorghorloge

Het Vivago systeem is een combinatie van de Vivago zorghorloge, een ontvanger en een server. Het systeem kan gebruikt worden voor

  • (mobiele) Alarmering
  • Signalering en registreren van slaap-waak ritme
  • Bewegingsmelding

Bij SWZ Zonhove wordt al enige tijd d.m.v. het Vivago systeem het slaap-waak ritme van cliënten met een (ernstige ) meervoudige beperking geregistreerd. Een verstoord slaapritme kan de oorzaak zijn van veel gezondheidsproblemen of onverklaarbaar gedrag. Door de positieve ervaringen met het Vivago systeem heeft SWZ Zonhove besloten het systeem zelf aan te schaffen. Graag laten wij u zien wat het Vivago systeem is en delen wij onze bevindingen met u.

Het Persoonlijk Plan van SWZ is vertaald in een elektronisch cliëntendossier. Wat levert ons dat op?
Betere afstemming, betere zorg

De wereld om ons heen verandert snel, gebaseerd op techniek; computers, internet enz. Ook voor de zorg lijkt de inzet van techniek een “toverwoord”. Jammer genoeg zijn nieuwe toepassingen in de zorg echter vaak ingegeven door de motivatie om de zorg goedkoper te maken.
Tijdens de Belanghebbendendag wil SWZ/Zonhove laten zien hoe ze met de techniek als hulpmiddel de afstemming en daarmee ook de zorg voor onze cliënten beter kan maken. Onder meer met het digitaliseren van het Persoonlijk Plan.

We willen graag laten zien hoe we de volgende vragen beantwoorden:
1)      Hoe ziet dat digitale persoonlijk plan er nu uit en wat zijn de voordelen voor de uitvoering van de zorg?
2)      Kunnen we ook nog bij onze gegevens als de computers het niet meer doen?
3)      Hoe ziet de toegang voor Cliënten en/of vertegenwoordigers er uit?

ICT als onderdeel van zintuiglijke zinvolle dagbesteding aan cliënten met een zeer ernstige meervoudige beperking

Door het toepassen van computertechnieken kan een zinvolle dagbesteding worden geboden aan cliënten met een (Z)(E)MB en daarmee wordt mede inhoud gegeven aan de kwaliteit van bestaan. Ons product is enerzijds een eenvoudige aanpassing voor de computer die bij SWZ Zonhove is ontwikkeld. Anderzijds is er een overzicht en stroomschema, waarin de lezer geleid wordt om keuzes en overwegingen te maken ten aanzien van de te gebruiken middelen en omstandigheden die voorwaardenscheppend zijn om  met de cliënt en de computer te werken. Een computerboekje is ontworpen om informatie en instructies voor de begeleiders duidelijk weer te geven, aan te kunnen passen en op te kunnen slaan in het dossier van de cliënt. Een instructiefilm laat zien hoe hier in de praktijk mee gewerkt wordt. Het vernieuwende is in de eerste plaats dat er voor de doelgroep met een zeer laag ontwikkelingsniveau (1 – 6 maanden), die zich niet verbaal duidelijk kan maken, zeer ernstige lichamelijk en of zintuiglijke beperkt is en vaak alertheidsproblemen heeft, nu meer mogelijkheden zijn om zelf actief en zinvol bezig te zijn. Daarvoor is een eenvoudige, relatief goedkope aanpassing voldoende.